středa 9. října 2013

Téma k 1. 10.

 ČOKOLÁDA

Tak konečně mám chvíli abych zase mohla něco napsat. Dnešní téma bude velmi sladké a to pro, že půjde o čokoládu. Kdo by ji nemilovat. To sladké potěšení v ústech když se čokoláda rozpouští a zanechá nezapomenutelnou a ničím nenahraditelnou chuť. Ale existují i náhražky milované čokolády a to velice nedobré, které raději obcházím. Dnešní výrobci se nás snaží různě oklamat a zmást a jak pak máme vědět, že si opravdu dáváme dobrou čokoládu. Nechala bych to na našich chuťových buňkách a také samozdřejmě záleží na složení. Záleží na vás, ale pravá hořká čokoláda má správně obsahovat jen - čokoládovou hmotu a to min. 60 %, kakaové máslo a cukr ne víc jak 25 % a jen nepatrné množství lecitinu(0,49 %) a příchutě jen asi 0,01 %. Mléčná čokoláda by měla obsahovat 10 % kakaové hmoty, 25 % kakaového másla, max 45 % cukru a 20 % sušeného mléka, nepatrné množství lecitinu a příchutě. A bílá čokoláda není tak kvalitní, ale je přeci tak dobrá a měla by mít - asi 30% kakaového másla, 44,5  % cukru, 25 % sušeného mléka a opět nepatrné množství lecitinu a příchutě.
    Aby z čeho se vyrábí čokoláda? Z kakaových bobů a ty pochází odkud? Z kakaovníku, rostliny z čeledi lejnicovité. Menší stromek dorůstá až do výšky 10 m. Plodem je asi 20 cm dlouhý lusk jehož vnitřek je vyplněn žlutou dření, která osahuje oválná semínka nazývající se kakaové boby.
    A pro zvídavé hlavičky tu mám trochu historie čokolády. Čokoláda musela urazit hóóódně dlouhou cestu do podoby jak ji známe dnes. Už staří máyové znali kakaové boby, o mnoho později zase kakaové boby sloužili jako peníze a to byl kurz pěkně vysoký. Až v 16. st. přivezli kakaové boby do španělska a také s receptem na horký kakaový nápoj, který si španělé velmi střežili. A až o několik let později se nápoj rozšířil do Evropy kde ho popíjela jen ta nejvybranější smetánka jako třeba Ludvík XIII. Tabulková čokoláda jak ji známe dnes je mnohem mladší než její předchůce kakaový nápoj. Tak třeba až v 17. stol. má čokoláda jakýsi tvar, který se dá kousat. V 19. stol. švýcar jako první smíchá čokoládu s lískovými oříšky a až v 2/3 19. st. vytváří recept na mléčnou čokoládu.

Zajímavost - Henri Nestlé 1814 až 1890 - zakladatel dodnes známé společnosti Nestlé. Měl německý původ, podnikal ve Švýcarsku, spoluzakladatel receptu na mléčnou čokoládu

                   Rodolphe Lindt 1855 až 1909 - švýcarský zakladatel společnosti Lindt a jako první vynalezl recept na tmavou čokoládu

                  





Žádné komentáře:

Okomentovat