neděle 6. října 2013

Cibulová marmeláda

Na pořádnou dávku jsou suroviny na 2 kg cibule a na jedno 1 kg stačí poloviční dávka surovin. Velice chutné s nivou či balkánským sýrem či česnekem což potvrdili i mí přátele a přítel, kterým to moc chutnalo. Jinač jestli se vám zdá množství 2 kg moc tak to je akorát, kilo stačí opravdu jen na chuť.

Suroviny:

1 a 3/4 kg bílé cibule
4 ks velké červené cibule
2 lžíce medu
2 lžíce třtinového cukru
trochu olivového oleje
balzamikový ocet
koření: timián čerstvý nebo sušený, sůl, pepř

Postup:

Nejdřív vás čeká to nejhorší a pak už je to pohodička. Takže oloupeme cibuli, já mám naštěstí hodného přítele co brečel místo mě:-)  Cibuli nemusíte krájet na kostičky stačí půl měsíčky. Až máte cibuli nakrájenou do velkého hrnce dejte olej a až je pořádně rozpálený přídejte cibuli a nechte jí pořádně změknout a zhnědnout, ne přípálit a semtam to promíchejte a někdy během míchání cibuli zakápněte olivovým olejem. Takle se cibule dělá asi tak hodinu, dejte jí čas na změknoutí a nikam nespěchejte. Čím déle tím líp. Až je opravdu měkká přídejte med, cukr, balzamikový ocet podle oka, ale určitě nedávám víc jak 1 dc a koření, trochu soli a pepře, snítku timiánu a nebo sušený. A pak cibuli opět nechte tak hodinu pracovat samu, jen ji občas promíchejte a za ty dvě hodiny co je na plotně vám krásně změkne a zvláční a všechny suroviny dohromady vytvoří fantastickou chuť. Že je cibule hotová poznáte tak, že se zní odpařila všechna voda a je krásně hnědá a zkaramelizovaná.

Takovou barvu má hotová cibule. Tady jsem houstičky nařízla a dovnitř vložila, do jedné kousíčky česneku a do druhé nivu a asi 5 minut zapekla v troubě. Fantastik.

Žádné komentáře:

Okomentovat