neděle 23. června 2013

Téma k 22. 6.

Gastronomie - část. 1

Gastronomie je věda a ne hatlapatlamatlá. Je to chuť, vůně, vzhled, způsob přípravy a konzumace samotného jídla. Odstraňtě ze svého jídelníčku potraviny, které mají jen prázdné kalorie, mnoho tuků a škodlivin tzv. éčka a naučte se vařit jinak a lépe. V dnešní moderní době máte tolik možností, tak zkuste tuto rozmanitou vědu zkoumat a prohlubovat a jako odměnu dostanete víc než jste do toho dali.

    Což takhle dát si hustou polévku nebo krémovou omáčku. Ne vždy je potřeba zahušťovat bílou moukou a nebo smetanou a v horším případě obojím. Jsem odpůrce zahušťováním moukou v každém receptu. Omáčku zahustím moukou ano, ale nejdřív hledám jiné alternativy a až pak když to nejde jinak omáčku zahustím moukou. Buď vařte tak aby jste se zahušťování vyhli a nebo zkuste dát hodně zeleniny a omáčka se dá zahustit bramborou. Nebo pokud děláte rajskou omáčku nebo polévku vařte ji v sezóně rajčat, kdy nakoupíte krásná rajčata kilo za třeba 15 Kč a ne v zimě kdy dáte 40 Kč v lepším případě. A dodáte jen plechovku loupaných rajčat a pak vše krásně pro pasírujte a neodstraňuje z rajčat vnitřek. Jen je předtím než je dáte do omáčky oloupejte a pak až jsou uvařená tak pasírujte. Guláš zahustíte chlebem a taky správný guláš je 1:1 cibule a maso takže se nebojte to takhle dát vařit a žádný masox. Chuť máte vytvořit z pokrmů a koření, které používáte a ne tam šupnout masox. A do segedínského guláše zase dejte víc zelí a je hotovo.

Žádné komentáře:

Okomentovat