pondělí 22. července 2013

Kuřecí Wellington s žampionovým velouté podle Z. Pohlreicha

Suroviny:

6 kuřecích prsou (já použila asi půl kila krůtích prsou, nejsou tak suchá a jsou velmi dobrá)
2 balíčky listové těsto (já použila listové těsto již vyválené a na pečícím papíře)
1 velké vejce
500 ml bílého vína
300 g jemného tvarohového sýra
1 polévkovou lžíci čerstvé nasekané bazalky
1 polévkovou lžíci čerstvého nasekaného oregana

Na přípravu přibližně 500 ml žampionového velouté budete potřebovat:

375 ml silného kuřecího vývarcíhu
375 ml smetany ke šlehání
300 ml suchého bílého vína
75 ml vermutu
3-4 najemno nasekané šalotky
100 g žampionů nakrájených na plátky
15 g másla
sůl a čerstvě namletý pepř na dochucení

Postup: 

Kuřecí nebo krůtí prsa dobře opláchněte a rozkrájejte na asi 5 stejných kousků a vložte do misky. Přidejte víno a nakrájenou bazalku s oregánem, pořádně promíchejte a uložte do lednice tak na 2 hodiny. 
 Nyní si připravte žampionové velouté.
V malém hrnci poduste na másle šalotku, přidejte víno a vermut. Za stálého míchání přiveďte k varu a poté duste asi tak 20 minut: Směs se musí vypařit o více jak půlku. Když se velká část vypařila přidejte do základu vývar, zamíchejte a opět přiveďte k varu. Duste dalších přibližně 30 minut až zbyde jen půlka.

Žampiony nakrájejte na plátky, třičtvrtě vložte na pánev a zbytek dejte vedle do misky.

Na pánev nalejte smetanu a přidejte 3/4 žampionů. Duste přibližně 10 minut.
Smetanu se žampiony přidejte do zredukovaného vývaru, zamíchejte a opět přiveďte k varu. Vařte, dokud se směs nezredukuje na polovinu a omáčka nebude hustá.
Vyndejte kuře z lednice. V hrnci zahřejte marinádu, ve které bylo kuře naložené. Jakmile je dostatečně rozpálený, vložte do hrnce kuřecí nebo krůtí prsa a duste je tak dlouho, až se budou téměř rozpadat( asi 2 minuty předtím než si myslíte, je můžete vyndat)Doba vaření závisí na velikosti kuřecího nebo krůtího masa.
Až je hotové nechte chvíli chládnout. Mezitím si připravte směs na listové těsto. Zbytek žampionu rozmixujte na kaši a přidejte tvarohový sýr a dobře promíchejte. Teď si rozdělte listové těsto na 5 stejně velkých dílů. Nešetřete musí být dost velké, aby se dalo maso dobře zabalit. Když je hotovo každý plátek pomažte směsí z žampionu a sýra a přidejte maso. Pěkně zabelte, vložte na pekáček vyložené pečícím papírem a celé bochánky důkladně pomažeme vajíčkem a dáme do trouby. Pečeme asi 25 minut. Po upečení přendejte na talíř a přelijte omáčkou velouté. A jezte pěkně za tepla, to je nejlepší. Vaření je koncert a jist to, je přímo balada na duši. Stojí za to vyzkoušet, ale chce to čas a nebo 4 ruce. Bohužel postup nemám vyfocený, ale až budu příště dělat něco složitého určitě vše vyfotím. Krásný zážitek.




Žádné komentáře:

Okomentovat