sobota 7. září 2013

Téma k 2. 9.

E 621

Říká Vám něco "syndrom čínský restaurací" nebo E 621? Ano správně jedná se o L-Glutaman sodný monohydrát. Tato látka se vyskytuje ve všech živých organismech. Nachází se i v přírodě např. v mořských řasách nebo rajčatech. Ale doba si vždy najde nějaké to vylepšovadlo a tak si i našla glutaman sodný nebo-li E 621. A vytvořila průmyslový bílý prášek s charakteristickou masovou chutí. A kde se vzdal? To je odpověď pro ty, kterým nic neříká "syndrom čínských restaucí". Takže řeknu Vám to formou pravdivé pohádky. Byl jeden japonský vědec a ten vynalezl látku jménem Glutaman sodný. jen sama Čína si pochutnávala na takto dochucených jídlech až do jedné války, kdy jim byly ukradnuty konzervy s tímto dochucovadlem a ejhle ono to zachutnalo i jiným a tak se glutaman začal rozšiřovat do světa a všichni si pochutnávali až do doby kdy se začali zkoumat škodlivé účinky na lidský organismus a z toho vzešlo označení "syndrom čínský restaurací", protože se hlavně používal a použivá do čínských jídel, polévek, koření,... Ale i mnoho a mnoho dalších potravin jako např: bujóny, paštiky, chipsy, uzeniny, pomazánky atd.
  Zkoumá se a zkoumá a zatím nikdo neřekl, že doopravdy je nebo není škodlivý. Ale řada odborníků se zhoduje, že není vhodný pro děti do 3 let a pro těhotné a kojící ženy. Já se příkláním k tomu, že by neměl být konzumován vůbec a nebo jen zřídka. Jak se říká všeho s mírou. Ale dám Vám takový příklad - ráno si dáte paštiku s glutamanem sodný dále jen GS. Odpoledne rychle polévku s GS a večer si dopřejete klobásku s GS. A to nemluvím o svačinkách ve kterých je dost cukrů a tuků. A tak do sebe dostanete pěknou dávku GS a navíc tuky a cukry. Takže glutaman možná třeba není tak škodlivý, ale díky němu si dopřeje i tuky a to vede k obezitě a obezita vede k dalším nemocem. A tak tu máte další věc k zamyšlení. Konec tohoto článku je na Vás.

Dodatek: Pokud na seznamu ingrediencí figuruje inosinan nebo guanylan sodný, je vždy přítomen i glutaman sodný, ačkoliv není uveden. Glutaman sodný může být maskován pod názvem „bílkovinný hydrolyzát, sójový hydrolyzát, hydrolyzované proteiny, kvasničný extrakt, autolyzované kvasinky, želatina, kaseinan sodný nebo vápenatý.

Žádné komentáře:

Okomentovat