středa 9. října 2013

Téma k 9. 10.

Čárové kódy

Další tolik probírané téma. Pokud se nedíváte odkud je výrobek vyrobený nebo pokud se podíváte na kód který začíná 859 a myslíte, že to automaticky znamená, že jde jen a pouze o českou výrobu a českého výrobce jste na velkém omylu. Začátek čárového kódu 859 může také znamenat, že distributor je český a vyrobeno to může být třeba v Maďarsku či Polsku. Začátek kódu 859 jen říká, že distributor je evidovaný pod českým EAN kódem a co se děje dál je už ve hvězdách. Stejně tak může být na výrobku uveden český výrobce, ale balí se produkt v Polsku, čili distributor může být polský. A výrobky s označením - Made in EU se vyhýbám stoprocentně, protože těmto výrobkům nevěřím. Nejde mi na rozum proč se nechtějí pochlubit výrobcem a opět zde může být uveden distributor český a má i začátek kódu 859, ale Made in EU. No takhle nám to nastavila vláda, jelikož v zákoně je uvedeno, že na obalu výrobku musí být uveden jen ten kdo je za výrobek odpovědný. Povinost uvádět zemi původu je jen u masa, mléka, vejcí, ovoce a zeleniny.

Doma jsem po prostudovaní narazila na takového krále - takže čárový kód začíná 859, dále země původu je Řecko, výrobce je uveden rakouský a prodávající je český, čili jak jsem řekla nastaveno mají tak, že pokud je prodejce český může být kód 859. Stejně tak jsem našla kafe se začátečním kódem 859, prodávající je český, původ neuveden, ikdyž značka kafe se řadí mezi kvalitnější. Ale vyděli jste už v česku kávové plantáže? Jo a víte že kávovník je ovoce.
 
 Co říct závěrem? Asi toto, v dnešní rychlé době kdy jde především o peníze se nedá skoro na nic spoléhat, teď mluvím o potravinách, takže ikdyž je výrobce polský jde o to, kam dále se dováží, třeba jsou polské věci kde složení odpovídá dobré chuti a to asi jen proto, že se dále dováží do Německa a dál a jsou věci z Polska, které si rači nekupuji. Dále tu máme výrobky kde jsou 8 číselné kódy které některé začínají 20... výrobce je uveden česká firma, ale je jasné že se to balí a dále zpacovává v Polsku, ale je to chutné a zatím na to žádná kauza nebyla. I ty největší kauzy jsou kolikrát jen a jen o penězích, jinak by třeba ani nevadilo že je výrobek polský, ale je to zmedializované, překroucené a tak se tomu pak těžko věří, ale lidi to budou stejně kupovat, protože je to levný. Něco na zamyšlení na závěr, zkuste si vzít produk a pročíst ho, v českých údajích se chlubí vyrobeno v německu a v dalších třeba polský, či chorvatských už tak uvedeno není o tom že bylo vyrobeno v Čr ani památky. Proč by se tím nepochlubili i jinde? Že by jen vychytralost distributora a tak si Čech řekne, v německu to musí být dobrý to koupím, ale proč chorvat to tam nemá nebo si myslíte, že jen to jedno změní a v chorvatsku tam bude něco jiného?Hm myslím, že háček je jinde.

2 komentáře:

  1. Já se teda řídím kódem výrobce v tom oválku. Tam je vždycky i kód země. Ale člověku to zas až tolik neřekne, protože i český výrobky stojí kolikrát za prd.

    OdpovědětVymazat
  2. souhlasím, jen jsem chtěla poukázat na to, že výrobci se snaží nás zákazníky kolikráto ošidit a také na to, aby se lidé neřídili jen kódem který začíná 859, a oválek země je jen na některých výrobcích,ale když už tam je, tak tomu si myslím že se dá věřit

    OdpovědětVymazat